Ungdom Mot Rasism (igen)

Här kommer mitt informativa tal till retorikkursen jag läser!


Ungdom Mot Rasism

 

Nysvenska rörelsen, Info-14, nationellungdom, Svenska motståndsrörelsen, SKF och många fler. Alla dessa är namn på främlingsfientliga organisationer, men för oss som vill säga emot? Vart går vi med?

 

Ungdom mot rasism eller (UMR) är en antirasistisk organisations som grundades 1996 och utvecklades ur Europa rådets kampanj ”all different all equal”. Kampanjen var ett arbete mot främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och intolerans. Detta anammades och organisationen inriktade sitt antirasistiska arbete på Sveriges framtid, ungdomarna. Medlemmarna i organisationen är mellan 13 och 25 år och kommer från alla landets delar, alla landets olika klasser och är en blandning av svenskar och invandrare.  Idagens ställning är vi ca 3000 medlemmar, mer eller mindre aktiva.

 

Ungdom mot rasism tar inga politiska, religiösa eller etniska ställningar. Självklart kan man tycka att arbeta mot rasism och för demokrati är att ta en politisk ställning. Ja demokrati absolut, men de menar mer att det jobbar mot de fördomar som ligger bakom rasismen, inte mot rasister. UMR är ingen politisk organisation, UMR är en organisation som främjar mänskliga rättigheter.

 

Vad gör man i UMR då? Vad du vill göra och hur aktiv bestämmer du själv. Självklart är ju organisationens dröm om att alla ska aktivt vara en motpol mot rasism. Men även om du bara är medlem utan att göra något ger du både majoritets stöd och ekonomisk stöd. Att bli medlem är helt gratis om du är under 25 men precis som de flesta organisationer får UMR bidrag från staten per medlem. Du kan alltså stödja kampen mot rasism utan att egentligen göra något.

 

Vill man vara mer aktiv som jag till exempel kan man starta en så kallad ”Lokalgrupp”. En lokalgrupp är ett gäng ungdomar som samlas för att aktivt jobba mot redan befintlig rasism eller i förebyggande syfte inom sitt lokala område. Hur man jobbar är upp till lokalgruppen, man kan till exempel gå till den lokala skolan, där man antagligen själv har gått, och pratar med eleverna där. Kanske kan man kontakta en ungdoms går och få komma dit en kväll. Det kanske låter lite o stabiliserat, göra vad man vill? UMR hjälper dessa lokalgrupper otroligt mycket, både med material och kunskap. 

 

Jag har precis startat Mälarhöjdens lokalgrupp. Vi kommer att jobba för att införa ett antirasistiskt program i vår scoutverksamhet. Vi kommer till exempel att leka lekar och ha övningar med de minsta 8 åringarna där vi efteråt kommer att diskutera, vad är rasism, hur leken kopplad till rasism, och framförallt, hur kändes det? Desto äldre scouter vi kommer att jobba med desto större kommer tyngden på diskussionerna att bli. Vi har redan haft en tjej från UMR som kom upp till oss för att få hjälp att komma igång som lokalgrupp. I januari kommer två till som ska hålla en workshop, där vi får material, kunskap och lära oss övningar. Alla dessa kommer resandes från Kristianstad i Skåne där UMR har sitt huvudkontor, till vår hjälp. Allt detta, för oss gratis.

 

Ungdom mot rasism är en organisation som demokratiskt jobbar för att nå sin vision, ett samhälle med full tolerans och acceptans för varandra, ett samhälle utan rasism och fördomar.

Oavsett hudfärg, tro, kön eller sexuell läggning, Alla olika alla lika!

 






 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0