27 januari, en dag att minnas

 

Idag den 27 januari är det den officiella minnesdagen över alla som föll offer för förintelsen.

 

Det är en otroligt sorglig händelse som aldrig får återupprepas. Även om många säger att förintelsen inträffade för 65 år sedan och att det är löjligt att anta att något liknande kommer att inträffa igen så växer de främlingsfientliga och rasistiska makterna runt om i Europa. Inte minst i Sverige där vi ser att partier som SD tar mark. I Ungern förföljs romer dagligen och ett flertal har mördats, i Tjeckien har man pratat om den slutgiltiga lösningen på zigenare frågan. Därför måste vi minnas de sammanlagt 13 miljoner som brutalt mördades under förföljelserna av judar, romer, homosexuella med fler utvikande samhällsgrupper. Vi får inte glömma att förintelsen grundades ur samma typ av rasism vi kan se växa idag.

 

Nu tror inte jag heller att möjligheten till en förintelse i Sverige inom närmsta decennierna är troligt. Men steget till där normbrytande eller etniskt utvikande grupper förlorar sina rättigheter är inte långt. Skulle nu SD nå över den 4% gräns för att komma in i svensk rikstag skulle det visa upp ännu en mur och ovilja mot olika etniska grupper och då göra integreringen ännu svårare. Skulle SD dessutom få igenom delar i sitt parti program som att avslå undervisning och kontakt med statlig verksamhet på minoritet gruppers egna språk skulle upptrappningen mot att avstänga minoritetsgruppers rättigheter vara i full gång. Jag vill passa på att hedra alla svenska partier i rikstagen, alla från höger, liberaler och vänster till deras gemensamma uttalande om ovilja till att samarbeta med
SD.



(Ryska trupper hittar och berfiar fångarna i världens stösta koncentrations läger, Auschwitz, 27 januari 1945. 65 år senare kan vi ser att upptrappningar mot liknande förföljeser pågår för fullt runt om i världen)

Men precis som jag nämnde tidigare är inte alla länder i Europa lika som Sverige, i Ungern växer det romfientliga partiet Jobbik med stormsteg. Där är en inofficiell förföljelse redan igång där romer jagas, misshandlas och i många fall mördas. Vi kan se på Nederländerna där Wilders vilja till att riva moskéer och förbjud av koranen liknar Hitlers synagog sabotage och hans förbjud av judiska texter och böcker. Vi kan se på Schweiz där förbjudet mot minareter är ett faktum och en fortsättning på en redan pågående upptrappning av islamfobi och muslimhat.

 

När saker som dessa pågår varje dag runt om i världen kan vi se att vi har inte lärt av historien, vi minns inte förintelsen och dess terror. Därför måste vi påminnas så att något liknande aldrig får hända igen, därför måste vi lära av historien för att kunna ta oss och utvecklas framåt, därför måste vi hela tiden säga nej till och protestera mot främlingsfientliga makter. Med sanning, historia och glöd kan vi besega hatet!

 

 

 

 



Trångsynthet och generalisering missar individen

En av dagens många växande bloggare är Katrin Zytomierska. Hon är känd för sin ”fuck you, jag bryr mig inte om vad ni säger” attityd. Hon skriver kaxigt och utmanande och man kan tolerera mycket eftersom det här ser ut som ett säljarknep, eller ett sätt att locka läsare. Men nu har det gått för långt, dags att säga till på skarpen.

 

lördag 23 januari 2010, 12:52 publicerade Katrin Zytomierska blogg inlägget “Jävla blatte” där hon skriver om sina fördomar, sitt hat mot invandrare och sin skam över sitt polska påbrå.

Hon refererar allt sitt hat till en händelse, hon var och skulle se filmen “Snabba Cash” i heron city. Där hade ett gäng ungdomar med invandrar bakgrund varigt stökiga, pratat och kommenterat filmen.

 

“Jag förstår hur frasen "Jävla blatte" har uppkommit. Jag förstår det efter att vi var och såg Snabba Cash i Heron City igår kväll. Jag kommer inte att åkta till Heron City inom snar framtid igen. Och jag kommer aldrig igen att gå på bio där. Jävla blattar. Fan, det är helt obegripligt, vem är det som uppfostrar de här människorna? De har ingen respekt alls för andra i sin omgivning och sen undrar man varför det finns våld och slödder som försörjer sig på att kränga knark och själa prylar. Jag undrar inte. Om folk inte ens kan hålla käft i en biograf så är det ju klart som fan att de inte kan läsa en bok eller klara av en tenta. Det är ju solklart. Och som de håller på! Så jävla genomskinligt. De skrattar när det är minsta lilla kärlek på duken. De skrattar när folk gråter eller är upprörda.  De skrattar åt felöversättning från serbiska till svenska. De skrattar för att de har ett stort behov av uppmärksamhet och brist på kärlek. För vem i helvete bryr sig egentligen om de översatt fitta till fitta eller hora? Vad spelar det för roll? För de här människorna spelar det tydligen jättestor roll. De skrattar så de kiknar när Mrado kallar sin dotters fröken för "jävla fitta". Eller kanske säger han "jäva hora" och de översatt fel till svenska. Det är så roligt för de här ointelligenta blattarna så under vissa perioder trodde jag att jag satt på Raw eller Norra Brun när jag i själva verket kände sorg och försökte att uppskatta en väldigt välgjord och skitbra film.

Jag skäms för att jag har polskt påbrå. Skäms som en pizda eller som en kurwa. Ni väljer”




(Från Katrins Zytomierska blogg)

Det här är tyvärr en vanlig typ av rasism, även om alla inte Uttrycker den lika extremt. Man ser inte individen bakom fördomen om nationaliteten. Dessa ungdomar var antagligen väldigt stökiga och skötte sitt biobesök otroligt dåligt, men jag har svårt att tro att det beror på att de var serbiska. Antagligen precis som Katrin faktisk säger “De skrattar för att de har ett stort behov av uppmärksamhet” Eller “vem är det som uppfostrar de här människorna?” Det är faktiskt så att det är samhället runt omkring oss som uppfostrar våra medmänniskor, dig, mig och alla andra. Dock eftersom jag är svensk, vit, heterosexuell, firar jul och midsommar samt pratar flytande svenska så följer jag samhällsnormen och har inga problem att bli accepterad eller inräknad. Det är svårare för de som bryter mot dessa normer, idag ifrågasätts heltiden deras sätt att leva, vara eller bete sig.

 

När vi i samhället idag kluster ihop invandrare i områden som tensta, Södertälje och Rosengård får vi problem. Vi visar tydligt att vi vill hålla en segregation mellan svenskar och nysvenskar, vi visar att de inte är som och aldrig kommer att vara som oss och slutligen så visar vi att vi inte vill ha dem här hos oss. Även om det inte är såhär politikerna tänker när de driver vår invandrar politik är det signalerna vi skickar och det är då klar som fan att segregationen och problemen är uppenbara. Ju mer man visar uppskattning, oacceptans och intolerans mot någon desto stoltare kommer han/hon bli över sitt ursprung eller sin grupps benämning, i det här fallet invandrare. De som större Katrins bioupplevelse var antagligen en grupp ungdomar som triggade varandra till att låta och störa men i grund vill de nog visa; “Här är jag, jag är här för att stanna och det finns inget ni kan göra åt det”.

 

Detta är ett vanligt fenomen om man kollar på utsatta eller ogillade grupper som bryter samhällsnormer. Tex, hiphopare som ofta måste hävda sig eller hårdrockare som spelar onödigt hög musik på offentliga platser. Pride festivalen är också ett jättebra exempel där homo, tans eller bi som alla är normbrytare visar upp och överdriver sig själva. Vid varje pride festival kommer det ut liknade blogg inlägg från mer eller mindre rasistiska bloggare som undrar vem som “uppfostrade dessa bögar till att gå runt med fjädrar i rumpan och dildos i pannan”.

 

Jag tror visst, till skillnad från Katrin, att de här personerna har respekt för andra, men jag tror att de ofta inte får den respekten som de faktiskt förtjänar tillbaks. Om vi kollar på det europa aktuella ämnet romer, (ofta kallade zigenare men detta är ett skällsord och bör inte användas, det korrekta manet är romer) Man pratar om att romer inte vill anpassa sig till samhället, vill inte låta sina barn gå i skolan och vill inte heller klä sig som alla andra. Och man menar alltså att detta är orespekt för människorna runt omkring och totalt orimligt i dagen samhälle. Är det så konstigt när vi inte respekterar deras sätt att leva att de inte respekterar vårt, inte bara att vi säger emot deras kläd still utan vi steriliserade romska kvinnor in på 60 talet, vi har haft X antal rom förföljelser under åren, många svenska campingplatser (ex skara sommarland) tillåter inte romska familjer att campa där, många företagare anställer inte romer, hyresvärdar hyr inte ut till romer och SD propagerar fortfarande för att romani (Romernas språk) inte skall vara ett minoritetsspråk.

 

För att åter gå till Katrins inlägg vill jag avsluta med att hon bevisligen är en person som inte har förmågan att se personen bakom fördomarna. Jag tycker hon gör helt rätt i att skämmas, men knappats över sitt polska påbrå då detta egentligen inte har något att göra men vem hon är som person.

”Sverigedemokraterna är en ortodox minoritetsgrupp”


Psykoanalytiker: Att vara svensk är att vara tolerant. På det sättet kan vi tolerera att SD är en ortodox minoritetsgrupp. Men ortodoxa grupper får inte dominera ett samhälle. Sverigedemokraterna gör demagogiska förenklingar för att slippa komplexa sammanhang och vädjar till svart-vitt antingen-eller-tänkande. Om vi skulle tillämpa deras partiprogram på dem själva som en ortodox minoritetsgrupp, skulle de inte få vara kvar här i landet. Sverigedemokraterna är alltför osvenska. Men eftersom vi inte vill vara som SD - utan räknar toleransen som en eftersträvansvärd svensk egenskap - kan de få stanna här om de håller sig inom demokratins gränser, inte hetsar mot folkgrupper eller döljer gamla nazister i sina led, skriver psykoanalytikern och författaren Tomas Böhm i en analys av SD:s partiprogram.


Intressant artikel från DN, läs resten på:

http://www.dn.se/opinion/debatt/sverigedemokraterna-ar-en-ortodox-minoritetsgrupp-1.1023989




RSS 2.0