Varför nazist?

  Varför hatar vissa människor ett visst/alla andra folk? Vad kan få någon att öppet kritisera någons existens enbart baserat på deras föräldrars ursprung? Nog måste det väll finnas en logisk lösning?

  Jo. Det finns både svar och lösningar men de är både långa och invecklade. Till att börja med måste man ta sig till roten av problemet; ”Vad var det som startade hatet?” ”Vad fick en att fortsätta hata?” Och viktigast av allt ”Har man själv tänkt efter på om det man gör är rätt?”.
  Det är lätt att döma ut en nynazist eller rasist som ”olärd” eller ”idiotisk”. Det är dock att ta i, faktumet är att många nynazister, inte alla, har belägg för sitt hat. Kanske brukade man hamna i bråk med ”negerungarna” som man bodde granne med, eller så kanske man hade en lärare med utländskt påbrå som man ansåg behandlade en orättvist. Om man sedan på detta lägger till att alla ens vänner är kaukasiska och själva har liknande erfarenheter som de gärna berättar om och överdriver (Vilket självklart till slut övergår i myter), så är det svårt att inte falla in i fel kretsar. Faktum är att en av de starkaste bidragande faktorerna till hur någon blir påverkad av sin uppväxt är just myter och överdrivna historier från verkliga livet.
  Det kan ju dock inte enbart vara barnens egna fel. Självklart hjälper det inte om föräldrar drar skämt om utländska människor där de framställs som en annan ”typ” av människa eller helt enkelt inte förklarar för sina barn att alla är lika värda. Sedan kan till exempel klagande på ”utländska ungdomar” som ”bråkar och har sig” också vara en mycket starkt bidragande faktor. Att skylla problem på ”invandrar gäng” istället för på ”gäng” kan ju få ett barn (Som enligt Freud när de är unga vill tänka som sina föräldrar) att tro att det är så att invandrare bara för problem med sig.
  Dock kan ju inte heller detta nödvändigtvis göra en till en rasist eller ny nazist i alla fall. Även barn förstår ju vikten i jämlikhet i vissa fall. Det sista av de tre arketypiska skälen (Uppväxt till nynazist, uppfostrad till nynazist och; ) är dock något som infaller långt senare än de första två nämligen: Ungdoms uppror. Att växa upp i ett hem där man matas med ord som ”Jämlikhet” och ”lika värde” får en självklart att vilja göra uppror mot det, testa gränserna och motbevisa det. Det är det simplaste men dummaste skälet i min mening att övergå till något sådant som nazism eller rasism.

  Då vi har roten till problemet löst kommer nästa fråga upp; ”Varför fortsätta hata?” Jag är positiv till tanken att man genom politik kan träffa likasinnade och kanske lära känna nya vänner på ett sätt man inte kan utanför politiken, jag är dock inte positiv till effekten ett politiskt parti eller förbund kan ha på en.
  Att alla ens vänner hatar utländska personer mer än en leder nog mer än ofta till att man börjar hata mer bara för att platsa i gänget. Det är ju ett välkänt fenomen att; ”Gör gruppen det så gör jag det”. Detta fungerar dock inte i längden för det leder bara till att man övergår från att vara en individ till att vara ett verktyg för en större organism. Något som förvisso må låta bra till en början om det inte vore för det faktumet att man plötsligt gör vad som helst som ens ledare säger åt en att göra. Grupptrycket är svaret på den andra frågan.

  Så då är det en fråga kvar då. En fråga av tveksam vikt men som onekligen påverkar allt avsevärt ändå. Att veta om det man gör är rätt eller inte är svårt, speciellt om man känner en grupptillhörlighet till en grupp som anser att det är det. Dock måste det sägas, att tillhöra en grupp betyder inte att man är fri från all fri vilja och det skulle inte förvåna mig om tanken många gånger försökt göra sig hörd någonstans i bakhuvudet på oss alla. ”Är det jag gör rätt”, en omöjlig fråga i vissa fall men i nynazistens eller rasistens fall självklart. Tanken ska istället vara ”Skulle jag anse att det var rätt om de gjorde så här mot mig?”. Att lyckas införa de tankegångarna i bägge parter skulle enbart kunna leda till en sak; En lösning. Ingen skulle medvetet utöva hat mot en viss grupp om han själv skrämdes, eller bara tyngdes, av tanken hur det skulle kännas att vara hatad själv. Och det får inte glömmas att, oavsett vad man gör så måste man leva med tanken på att den man gör det mot lika lätt skulle kunna göra det mot en själv.

  Hoppas det här är till hjälp för er som försöker förstå hur man kan hata en hel folkgrupp eller som aktivt försöker motverka spridningen av nynazism. Ni är sanna hjältar för oss och vi hoppas av hela våra hjärtan att ni lyckas.

  ”Ingen sanning är inte ett vapen i kampen mot fascismen”

Ungdom Mot Rasism (igen)

Här kommer mitt informativa tal till retorikkursen jag läser!


Ungdom Mot Rasism

 

Nysvenska rörelsen, Info-14, nationellungdom, Svenska motståndsrörelsen, SKF och många fler. Alla dessa är namn på främlingsfientliga organisationer, men för oss som vill säga emot? Vart går vi med?

 

Ungdom mot rasism eller (UMR) är en antirasistisk organisations som grundades 1996 och utvecklades ur Europa rådets kampanj ”all different all equal”. Kampanjen var ett arbete mot främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och intolerans. Detta anammades och organisationen inriktade sitt antirasistiska arbete på Sveriges framtid, ungdomarna. Medlemmarna i organisationen är mellan 13 och 25 år och kommer från alla landets delar, alla landets olika klasser och är en blandning av svenskar och invandrare.  Idagens ställning är vi ca 3000 medlemmar, mer eller mindre aktiva.

 

Ungdom mot rasism tar inga politiska, religiösa eller etniska ställningar. Självklart kan man tycka att arbeta mot rasism och för demokrati är att ta en politisk ställning. Ja demokrati absolut, men de menar mer att det jobbar mot de fördomar som ligger bakom rasismen, inte mot rasister. UMR är ingen politisk organisation, UMR är en organisation som främjar mänskliga rättigheter.

 

Vad gör man i UMR då? Vad du vill göra och hur aktiv bestämmer du själv. Självklart är ju organisationens dröm om att alla ska aktivt vara en motpol mot rasism. Men även om du bara är medlem utan att göra något ger du både majoritets stöd och ekonomisk stöd. Att bli medlem är helt gratis om du är under 25 men precis som de flesta organisationer får UMR bidrag från staten per medlem. Du kan alltså stödja kampen mot rasism utan att egentligen göra något.

 

Vill man vara mer aktiv som jag till exempel kan man starta en så kallad ”Lokalgrupp”. En lokalgrupp är ett gäng ungdomar som samlas för att aktivt jobba mot redan befintlig rasism eller i förebyggande syfte inom sitt lokala område. Hur man jobbar är upp till lokalgruppen, man kan till exempel gå till den lokala skolan, där man antagligen själv har gått, och pratar med eleverna där. Kanske kan man kontakta en ungdoms går och få komma dit en kväll. Det kanske låter lite o stabiliserat, göra vad man vill? UMR hjälper dessa lokalgrupper otroligt mycket, både med material och kunskap. 

 

Jag har precis startat Mälarhöjdens lokalgrupp. Vi kommer att jobba för att införa ett antirasistiskt program i vår scoutverksamhet. Vi kommer till exempel att leka lekar och ha övningar med de minsta 8 åringarna där vi efteråt kommer att diskutera, vad är rasism, hur leken kopplad till rasism, och framförallt, hur kändes det? Desto äldre scouter vi kommer att jobba med desto större kommer tyngden på diskussionerna att bli. Vi har redan haft en tjej från UMR som kom upp till oss för att få hjälp att komma igång som lokalgrupp. I januari kommer två till som ska hålla en workshop, där vi får material, kunskap och lära oss övningar. Alla dessa kommer resandes från Kristianstad i Skåne där UMR har sitt huvudkontor, till vår hjälp. Allt detta, för oss gratis.

 

Ungdom mot rasism är en organisation som demokratiskt jobbar för att nå sin vision, ett samhälle med full tolerans och acceptans för varandra, ett samhälle utan rasism och fördomar.

Oavsett hudfärg, tro, kön eller sexuell läggning, Alla olika alla lika!

 






 

Nazism med propaganda från 20talet

Rasism eller smygrasim är vanligt i sverige, men nazsim då? finns det kvar fortfarande, eller ja asså de väll inte som de va i nazist tyskland precis? Svaret är att det forfarande finns kvar, lika vindriga som under nazismens regim i tysklan.

Jag tänker citera från organisationen ”Info-14”s hemsida:

 

”Med tanke på den vitas skönhet får inte den ariska kvinnan utrotas från jordens yta”

 

På deras och många andra svenska organisationers hemsidor hittar jag långa artiklar om rashygien, Trohet till den germanska rasen och Nationalsocialismens kamp. Uttryck som grundades under Hitlers väg till makten. 

 

Vet vi att det finns svenska nazister. Då är frågan, efter att ha sätt vad som hände under nazismens regim i tyskland hur kan då människor fortfarande, rent sagt, går på deras propaganda? Jag går in på Svenska motståndsrörelsens hemsida, ”Patriot.nu” och vad är det första som kommer upp om inte en blond liten flicka ståendes på en tom äng. I takt med att flickan tonas bort med texten ”Våran ras är i fara”. Åter igen samma typ av propaganda som användes på 20 talet. 

 

Sån här propaganda sprids varje dag i Sverige, precis som jag nyss sa sker det till stor del via Internet, men också via demonstrationer och manifestationer. Men kanske den största spridningen idag sker via flygblad. De riktar sig till ungdomar i mellanstadiet till högstadiet med texter som ”Din Familj är fara” och ”utan oss står Sverige försvarslöst” Upptryckta på flygblad de petar in i skåpen på skolor runt om i landet. De klart att de flesta med någon typ av sunt förnuft slänger skitet i närmsta papperskorg. Men varje gång lyckas de stärka sitt följe med någon enstaka.


 Hitlers "Mein Kampf" Säljs på den såklallade kampboden.
 

Propagandan i flygbladen är ofta starka ord som egentligen inte betyder någonting.  ”Radikal kamp- Våran väg ” svenska motståndsrörelsens motto. De låter ju nytänkande, bra och revolutionärt men hur radikalt är egentligen flygblad, demonstrationer och i många fall våld. De använder sig av på hittad statistik för att stärka sin rätt. Partiet Nordiska rikspartiet gick ut med att de hade över 5000 medlemmar registrerade. Enligt polisens undersökning hade de ca 50 och i valet 06 fick partiet 5 handskrivna röster. Ja, falsk statetik och väl valda ord är ett farligt vapen.  

 

Våld är en del av många nazistiska organisationers, inte bara ”kamp till makten” utan också stor del av deras propaganda. Tyvärr är det så illa att visa organisationer inte bara slår ner invandrare och antirasister utan också använder det i sin propaganda för att visa sin egen styrka. Om vi tar åter igen svenska motståndsrörelsen som exempel kan vi hitta flera videoklipp där de jagar efter anti rasister och socialister skrikandes Sverige hatare och döda röda. Dessa klipp hittade jag på deras officiella hemsida. Här kan vi reflektera över hur smarta nationalsocialisterna egentligen är, i ett filmklipp från september 2008 får vi ser hur de jagar och misshandlar ett mindre antal socialister. Eftersom denna film fans ute på både deras egen hemsida och youtube så kunde den användas som bevis material och Fem nazister dömdes till fängelse straff.  

 

En gemensam sak i nästan alla de Nationalsocialistiska organisationernas propaganda som t.ex. ZOG, NSF, Folkfronten, Info14 och SM ger ut, är att de alla pratar om frihet. Ett fritt norden! De vill visa att de står för den svenska manens rätt till makten, att de vill förgöra hotet av att såkallade ickesvenskar hamnar i maktpositioner, varför det nu är ett hot? Hur kan en organisation som förespråkar diktatur ens säga att de står för frihet. Frihet är det första och viktigaste jag kämpar för. Att lägga min röst på Folkfronten är det sista.  


  Nazistisk propaganda


Det finns självklart mer eller mindre extrema partier och organisationer. Och självklart finns de dem som försöker klä upp sig i kostym och kallar sig för Sverige Demokrater i stället för nazister. De jobbar med propaganda precis på samma sätt som tidigare nämnda organisationer. Det första man ser när man går in på deras hemsida är ett litet lam ståendes på en äng. ”Hjälp oss bevara det svenska djur skyddet, sätt stopp för ritualslakt”. Som många av er kanske vet har SD under lång tid sålt Astrid Lindgrens böcker och partiledaren Jimmy Åkesson har sagt i media att om Astrid Lindgren var i livet skulle hon följa deras parti. Ja det är lätt att tala för en opinionsbildare som är död.  

 

Vad gör vi då? Hur stoppar man fundamentalister? Att försöka omvända deras åsikter, nej extremister håller hårt om dom. Men det finns en sak som vi kan göra. Skär vi av deras anhang kan de gå runt och ha sina åsikter om rashygien, judar och den vita rasens överlägsenhet för sig själva. En fundamentalist är ingenting utan anhang. Vi med någon typ av verklighetsförankrad världsbild måste sprida informationen om nazismens propaganda, gå ut i skolorna och berätta för eleverna vad det är de egentligen hittar i sina skåp. Vi måste säga emot vid varje demonstration för att visa Sveriges ungdom att det inte är ok. Och slutligen måste vi visa vårt stöd tills de som faktiskt aktivt jobbar mot rasism som Antirasistiska Akademin, Ungdom mot rasism och EXPO.   

 

Den svenska nazismen har haft en svacka, de har varigt nära att försvinna. Men vi får inte glömma att de fortfarande finns. Vi måste vara medvetna om att de varje dag försöker stärka sitt följe via propaganda riktad mot ungdomar och i många fall barn. 

I valet 2006 fick partiet Nationalsocialistisk front 1400 röster. Ingen majoritet precis, men fortfarande 1400 för många.

 

Öppna ögonen, genomskåda och säg emot


RSS 2.0