Varför nazist?

  Varför hatar vissa människor ett visst/alla andra folk? Vad kan få någon att öppet kritisera någons existens enbart baserat på deras föräldrars ursprung? Nog måste det väll finnas en logisk lösning?

  Jo. Det finns både svar och lösningar men de är både långa och invecklade. Till att börja med måste man ta sig till roten av problemet; ”Vad var det som startade hatet?” ”Vad fick en att fortsätta hata?” Och viktigast av allt ”Har man själv tänkt efter på om det man gör är rätt?”.
  Det är lätt att döma ut en nynazist eller rasist som ”olärd” eller ”idiotisk”. Det är dock att ta i, faktumet är att många nynazister, inte alla, har belägg för sitt hat. Kanske brukade man hamna i bråk med ”negerungarna” som man bodde granne med, eller så kanske man hade en lärare med utländskt påbrå som man ansåg behandlade en orättvist. Om man sedan på detta lägger till att alla ens vänner är kaukasiska och själva har liknande erfarenheter som de gärna berättar om och överdriver (Vilket självklart till slut övergår i myter), så är det svårt att inte falla in i fel kretsar. Faktum är att en av de starkaste bidragande faktorerna till hur någon blir påverkad av sin uppväxt är just myter och överdrivna historier från verkliga livet.
  Det kan ju dock inte enbart vara barnens egna fel. Självklart hjälper det inte om föräldrar drar skämt om utländska människor där de framställs som en annan ”typ” av människa eller helt enkelt inte förklarar för sina barn att alla är lika värda. Sedan kan till exempel klagande på ”utländska ungdomar” som ”bråkar och har sig” också vara en mycket starkt bidragande faktor. Att skylla problem på ”invandrar gäng” istället för på ”gäng” kan ju få ett barn (Som enligt Freud när de är unga vill tänka som sina föräldrar) att tro att det är så att invandrare bara för problem med sig.
  Dock kan ju inte heller detta nödvändigtvis göra en till en rasist eller ny nazist i alla fall. Även barn förstår ju vikten i jämlikhet i vissa fall. Det sista av de tre arketypiska skälen (Uppväxt till nynazist, uppfostrad till nynazist och; ) är dock något som infaller långt senare än de första två nämligen: Ungdoms uppror. Att växa upp i ett hem där man matas med ord som ”Jämlikhet” och ”lika värde” får en självklart att vilja göra uppror mot det, testa gränserna och motbevisa det. Det är det simplaste men dummaste skälet i min mening att övergå till något sådant som nazism eller rasism.

  Då vi har roten till problemet löst kommer nästa fråga upp; ”Varför fortsätta hata?” Jag är positiv till tanken att man genom politik kan träffa likasinnade och kanske lära känna nya vänner på ett sätt man inte kan utanför politiken, jag är dock inte positiv till effekten ett politiskt parti eller förbund kan ha på en.
  Att alla ens vänner hatar utländska personer mer än en leder nog mer än ofta till att man börjar hata mer bara för att platsa i gänget. Det är ju ett välkänt fenomen att; ”Gör gruppen det så gör jag det”. Detta fungerar dock inte i längden för det leder bara till att man övergår från att vara en individ till att vara ett verktyg för en större organism. Något som förvisso må låta bra till en början om det inte vore för det faktumet att man plötsligt gör vad som helst som ens ledare säger åt en att göra. Grupptrycket är svaret på den andra frågan.

  Så då är det en fråga kvar då. En fråga av tveksam vikt men som onekligen påverkar allt avsevärt ändå. Att veta om det man gör är rätt eller inte är svårt, speciellt om man känner en grupptillhörlighet till en grupp som anser att det är det. Dock måste det sägas, att tillhöra en grupp betyder inte att man är fri från all fri vilja och det skulle inte förvåna mig om tanken många gånger försökt göra sig hörd någonstans i bakhuvudet på oss alla. ”Är det jag gör rätt”, en omöjlig fråga i vissa fall men i nynazistens eller rasistens fall självklart. Tanken ska istället vara ”Skulle jag anse att det var rätt om de gjorde så här mot mig?”. Att lyckas införa de tankegångarna i bägge parter skulle enbart kunna leda till en sak; En lösning. Ingen skulle medvetet utöva hat mot en viss grupp om han själv skrämdes, eller bara tyngdes, av tanken hur det skulle kännas att vara hatad själv. Och det får inte glömmas att, oavsett vad man gör så måste man leva med tanken på att den man gör det mot lika lätt skulle kunna göra det mot en själv.

  Hoppas det här är till hjälp för er som försöker förstå hur man kan hata en hel folkgrupp eller som aktivt försöker motverka spridningen av nynazism. Ni är sanna hjältar för oss och vi hoppas av hela våra hjärtan att ni lyckas.

  ”Ingen sanning är inte ett vapen i kampen mot fascismen”

Kommentarer
Postat av: jenny

Ja det här med demonstrera är inte så smart egentligen även om man gör det i ett gott syfte. Jag gillar din blogg, mycket intressant innehåll.



Jag förstår mig inte på rasister/nazister, hur kan de ha så mycket hat inom sig? Mår de bra inombords? Måste vara jobbigt att gå runt bland människor och känna hat mot många som man möter i vardagen som har etnisk bakgrund.



Hur mycket är egentligen svenskt idag? Kolla bara in butikerna, klubbarna, företagen, maten, cafen - väldigt få är svenska varumärken liksom. Jag tror knappast att nazisterna/rasisterna enbart bär svenska kläder/skor eller äter endast kötbullar och makaroner. Ska de vara emot folgrupper med invandrar bakgrund eller liknande så kan de lika gärna sluta bära icke-svenska saker, för de kan väl inte gilla att mycket i sverige inte är svenskt? Bevara sverige svenskt är väl deras tanke?

2009-12-07 @ 01:12:38
URL: http://jennyorahim.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0