27 januari, en dag att minnas

 

Idag den 27 januari är det den officiella minnesdagen över alla som föll offer för förintelsen.

 

Det är en otroligt sorglig händelse som aldrig får återupprepas. Även om många säger att förintelsen inträffade för 65 år sedan och att det är löjligt att anta att något liknande kommer att inträffa igen så växer de främlingsfientliga och rasistiska makterna runt om i Europa. Inte minst i Sverige där vi ser att partier som SD tar mark. I Ungern förföljs romer dagligen och ett flertal har mördats, i Tjeckien har man pratat om den slutgiltiga lösningen på zigenare frågan. Därför måste vi minnas de sammanlagt 13 miljoner som brutalt mördades under förföljelserna av judar, romer, homosexuella med fler utvikande samhällsgrupper. Vi får inte glömma att förintelsen grundades ur samma typ av rasism vi kan se växa idag.

 

Nu tror inte jag heller att möjligheten till en förintelse i Sverige inom närmsta decennierna är troligt. Men steget till där normbrytande eller etniskt utvikande grupper förlorar sina rättigheter är inte långt. Skulle nu SD nå över den 4% gräns för att komma in i svensk rikstag skulle det visa upp ännu en mur och ovilja mot olika etniska grupper och då göra integreringen ännu svårare. Skulle SD dessutom få igenom delar i sitt parti program som att avslå undervisning och kontakt med statlig verksamhet på minoritet gruppers egna språk skulle upptrappningen mot att avstänga minoritetsgruppers rättigheter vara i full gång. Jag vill passa på att hedra alla svenska partier i rikstagen, alla från höger, liberaler och vänster till deras gemensamma uttalande om ovilja till att samarbeta med
SD.



(Ryska trupper hittar och berfiar fångarna i världens stösta koncentrations läger, Auschwitz, 27 januari 1945. 65 år senare kan vi ser att upptrappningar mot liknande förföljeser pågår för fullt runt om i världen)

Men precis som jag nämnde tidigare är inte alla länder i Europa lika som Sverige, i Ungern växer det romfientliga partiet Jobbik med stormsteg. Där är en inofficiell förföljelse redan igång där romer jagas, misshandlas och i många fall mördas. Vi kan se på Nederländerna där Wilders vilja till att riva moskéer och förbjud av koranen liknar Hitlers synagog sabotage och hans förbjud av judiska texter och böcker. Vi kan se på Schweiz där förbjudet mot minareter är ett faktum och en fortsättning på en redan pågående upptrappning av islamfobi och muslimhat.

 

När saker som dessa pågår varje dag runt om i världen kan vi se att vi har inte lärt av historien, vi minns inte förintelsen och dess terror. Därför måste vi påminnas så att något liknande aldrig får hända igen, därför måste vi lära av historien för att kunna ta oss och utvecklas framåt, därför måste vi hela tiden säga nej till och protestera mot främlingsfientliga makter. Med sanning, historia och glöd kan vi besega hatet!

 

 

 

 



Kommentarer
Postat av: Anonym

Vi Minns!

2010-01-28 @ 16:22:41
Postat av: Louise

Im here

2010-02-14 @ 00:04:47
URL: http://bluesmooke.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0