Kanpanj förbjud i skolor hindrar utbildning, demokrati och antirasism

 

Just nu råder en aktuell diskussion om hurvida politiska organisationer ska få verka i skolor runt om i landet. Nationaldemokraterna va för några veckor på besök i Värmdö gymnasium, de ställde upp ett bok bord och ville värva ungdomar och förstagångsväljare till just sitt eget parti. Detta blev omtalat i media då ND är ett främlingsfientligt och etnopluralistiskt parti och att det dessutom uppstod bråk mellan vissa elever och aktivisterna. Många skolor har nu börjat säga nej till partier som SD och ND men även till resten av våra svenska partier då man menar att man inte bara kan utesluta en viss politisk falang. Regeringen vill sätta en gemensam lag för alla skolor och jag motsätter mig tanken på att kampanjerbjudandet skulle främja varken utbildning, demokrati eller antirasism. 

 

Svenska skolan ska uppfostra ungdomar till att leva i samhället och bör därav precis som skolan ska avspegla vår historia och vårt språk också avspegla vår politik. Att avstänga politisk engagemang i skolorna är en naiv och underlig tanke. Vi vill att elever ska stöta på samhällsfakorer som vi tillsammans kan diskutera och behandla men om vi stänger ute det politiska engagemanget i skolan försvinner en av det viktigaste faktorerna och vi missar viktiga diskussioner. Detta är speciellt viktigt för just gymnasieelever då de är våra förstagångsväljare som ofta inte har sådan stor koll på politiken, eftersom vi inte kan sitta och peka på vem som har rätt och fel måste eleverna få chansen att skaffa sin egen uppfattning. Skolan ska vara ett forum för att förbereda eleven för ett kommande liv i ett samhälle som vi tillsammans skapar. Kampanj förbjudet skulle vara att missa en viktig chans till utbildning, diskussion och hantering av politiska frågor.

 

Självklart ska alla partier få gå ut i skolor, vänster, liberala och höger. Men även extremenist partier måste ha frihet att röra sig och uttrycka sina tankar och tycken, hur mycket vi än må ogilla dem, det är det som demokrati. Etnopluralismen som nu i detta fall Nationaldemokraterna förespråkar är ideologi med många tämligen odemokratiska inslag och även om det står i läroplanen att vi ska lära oss de demokratiska värderingarna betyder det inte att vi måste hålla med eller att tillämpa dessa. Det här är frågor om vår politiska ställning som vi själva måste få forma, självklart ska skolan vara ett forum där man kan diskutera och behandla politiska frågor, men det måste vara ett öppet forum för alla frågor och tankar. Det var många elever och lärare på Värmdö gymnasium som kände stort obehag att ha ett rasistiskt parti på skolan, då både de med invandrar bakgrund och de med svenskbakrund, och det förstår jag. Det är obehagligt, men vi kan inte blunda för hur det ser ut i Sverige idag och jag menar att det här är ett bra sätt att lyfta och uppmärksamma de här frågorna.    

 

Att förbjuda politiskt engagemang och kampanjer i skolor skulle hindra demokratiskt och antirasistiskt arbete. Jag är Aktiv antirasist och min främsta arbetsplattform är just ungdomar i blandad ålder 12-18 år. Just som tidigare nämnt arbetar jag för att behandla och diskutera de frågor och tanker om rasism som tex nationaldemokraterna förespråkar, men hur ska jag kunna göra det med ett kanpanjföbud i skolor? Vi vet sedan länga att extremenist partier inte kommer att stoppa sin propaganda spridning till varken vuxna eller ungdomar, ND och Motståndsrörelsen kommer att fortsätta peta in flygblad i skåpen runt om i Sveriges skolor eftersom de båda menar att kampen mot makten och att uppnå sin ideologi står över allt, och då även lagen. Skillnaden blir att vi som faktiskt följer svensk lag försvinner och därmed finns ingen motpol mot växande rasism och främlingsfientlighet.

 

Förbjudet mot kampanjer i skolan är ett naivt och ett tämligen bristfälligt förslag och bör därav inte tillämpas. Vi måste hela tiden ifrågasätta och se över, vad är det vi egentligen har skolan till och efter det forma den. Jag menar att Förbjudet mot politiskt engagemang i skolan skulle hämna både utbildning, demokrati och motpol mot rasism och är därför i dagens Sverige ett orimligt förslag. Skolan ska vara ett samhälles forum, ett demokratiskt forum och ett forum för alla. Håll skolan öppen.

      

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0